Metode

montessoriSă nu faci niciodată pentru un copil ceea ce poate face singur.” Maria Montessori

La Grădinița OAC încercăm să combinăm metode și mijloace de învățământ moderne în vederea formării personalitatii copilului, respectând în același timp nivelul și ritmul său de dezvoltare.

Utilizăm metode menite să încurajeze învățarea într-un mod natural de însușire a notiunilor sau de dezvoltare a aptitudinilor: explorare, joc, experimentare și descoperire. Din punct de vedere psiho-fiziologic variațiile tipurilor de activitate, îmbinarea jocului cu educația fizică, precum și libertatea de a lucra în ritmul propriu nu suprasolicită copilul și duc la consolidarea informațiilor în mod concret.

Una din metodele folosite de noi este metoda Montessori. Este o metodă prin care copiii sunt percepuți ca ceea ce sunt de fapt și prin care li se creează un mediu propice dezvoltării potențialului lor spiritual, emoțional, fizic și intelectual, ca membri ai unei familii, ai comunității.

Prin această metodă se stimulează dorința copiillor de a-i învăța și ajuta pe alții, tendința de a le păsa de cei din jur și de mediul în care trăiesc. Metodele utilizate vin în sprijinul copiilor, modelându-le nevoile mentale și abilitățile fizice într-un mod natural, mediul în care copiii învață fiind foarte apropiat de modelul societății în care vor trăi ca adulți. Educatorul este mai mult un ghid care îi îndrumă pe copii, lăsându-le libertatea de a învăța singuri. Rolul său este de a stimula activitatea acestora, arătându-le cum să folosească obiectele. Lecțiile care sunt predate sunt alese în funcție de nevoile copiilor și ele se pot schimba pe parcurs, în funcție de evoluția acestora.

Lucrările copiilor sunt permanent expuse. Există mapa cu lucrări a fiecărui copil, cuprinzând lucrări datate și comentate. Astfel educatoarea și părinții pot urmări progresul sau slăbiciunile copilului.